Gastronomia eta Nutrizioa

Jakinbaik ziurtatutako fitxategia

Kalitate agiria

Lan hau, gehienbat, Gastronomia eta Nutrizioa modulua ikasten duten ikasleei dago zuzenduta. Lehenengo zatian, gastronomiaren historia jorratzen da. Bertan, hainbat herrialderen kultura gastronomikoa eta elikatzeko ohiturak aztertzen dira. Aldi berean, tarte berezia hartzen du Euskal Herriko gastronomiak. Bigarren zatian, nutrizioak zer-nolako garrantzia izan beharko lukeen aipatzen da, batez ere osasun-kontuei erreparatuz gero.

Fitxategiak deskargatzeko erregistroa beharrezkoa da. Deskarga kopurua: 11

Aurkibidea

Aurkibidea

 

1.      UNITATE DIDAKTIKOA: GASTRONOMIAREN HISTORIA. 5

1.1         HASIERAKO JARDUERAK. 5

1.2         HISTORIA.. 6

1.2.1     HISTORIAURREA.. 6

1.2.2     EGIPTOKO ZIBILIZAZIOA (K.a. 5000) 12

1.2.3     GREZIA (K.a. 2000 – K.a. 200) 14

1.2.4     ERROMA (K.a. 800 – K.o. 500) 16

1.2.5     BIZANTZIAR INPERIOA.. 21

1.2.6     ERDI AROA (V. MENDETIK XV. MENDERA) 21

1.2.7     ERRENAZIMENTUA (XV. MENDETIK XVI. MENDERA) 25

1.2.8     ILUSTRAZIOA (XVII. MENDETIK XVIII. MENDERA) 29

1.2.9     XIX. MENDEA.. 32

1.2.10        XX. MENDEA.. 36

1.2.11        XXI. MENDEA.. 38

1.3         INFORMAZIO-ITURRIAK. 38

2.      UNITATE DIDAKTIKOA: ELIKADURA, NUTRIZIOA ETA DIETETIKA. 43

2.1         HASIERAKO GALDERAK. 43

2.2         ELIKADURA, NUTRIZIOA ETA DIETETIKA……………………………………………………………………………..45

2.3         ELIKADURA-EREDUAREN EZARPENEAN ERAGINA DUTEN  FAKTOREAK. 47

2.4         GARATUTAKO HERRIETAKO ELIKADURAREN EZAUGARRIAK. 47

2.5         GAURKO ELIKADURA-EREDUAREN EZAUGARRIAK. 50

2.6         ERANSKINAK. 52

3.      UNITATE DIDAKTIKOA: MANTENUGAIAK. 56

3.1         HASIERAKO GALDERAK. 56

3.2         SARRERA.. 58

3.3         DIGESTIO-APARATUAREN FISIOLOGIA.. 58

3.4         PROTEINAK: GURE ETXEAREN ADREILUAK. 62

3.5         KARBOHIDRATOAK: ZELULEN ERREGAIA.. 66

3.6         GANTZAK: LARRIALDIETARAKO KALORIA-GORDAILUAK. 73

3.7         BITAMINAK ETA MINERALAK: EZINBESTEKOAK...................................................................79

3.8         URA: LIKIDO PREZIATUA.. 91

3.9         ALKOHOLA EDO ETANOLA.. 95

3.10   ELIKAGAIEN PRESTAKETA ETA EGOSKETA PROZESUETAN ZAINDU BEHARREKO XEHETASUNAK……………………………………………………………………………………………………………………96

3.11      ARIKETAK. 97

 

 

4.      UNITATE DIDAKTIKOA: ELIKAGAI-TALDEAK. 99

4.1         HASIERAKO GALDERAK. 99

4.2         ELIKAGAIEN KONBINAZIOA: DIETA.. 99

4.3         ELIKAGAIEN GURPILA (2007 SEDCA). 101

4.4         ELIKADURA OSASUNGARRIAREN PIRAMIDEA. 105

4.5         ELIKADURA OREKATUAREN URREZKO ARAUAK. 111

4.6         ARIKETAK. 112

5.      UNITATE DIDAKTIKOA: BEHARRIZAN ENERGETIKOAK ETA OREKA DIETETIKOA. 114

5.1         HASIERAKO GALDERAK. 114

5.2         ELIKAGAIEN ENERGIA.. 115

5.3         ELIKATZEKO PREMIA EDO BEHARRA.. 115

5.4         JAN-EDAN EDO DIETA BATEN ELIKATZE- EDO NUTRIZIO-OREKA.. 120

5.5         KALORIAK ETA AHORATU BEHAR DENA KALKULATZEKO ARIKETAK. 123

6.      UNITATE DIDAKTIKOA: ELIKADURA ADIN TALDEKA. 130

6.1         HASIERAKO GALDERAK. 130

6.2         DIETA MEDITERRANEARRA.. 131

6.3         MENUEN ANTOLAKETA. 136

6.4         ELIKADURA ADIN TALDEKA.. 142

6.4.1     ELIKADURA HAURTZAROAN.. 142

6.4.2     ELIKADURA NERABEZAROAN.. 152

6.4.3     ELIKADURA HELDUAROAN.. 163

6.4.4     ELIKADURA HAURDUNALDIAN.. 179

7.      UNITATE DIDAKTIKOA: MENUAK, PLATER KONBINATUAK. 190

8.      UNITATE DIDAKTIKOA: EUSKAL HERRIKO, ESPAINIAKO ETA NAZIOARTEKO  G       GASTRONOMIA.............................................................................................................194

8.1         EUSKAL HERRIKO GASTRONOMIA. SARRERA.. 194

8.2         EUSKAL HERRIKO GASTRONOMIA.. 195

8.3         ESPAINIAR GASTRONOMIA ERKIDEGOKA.. 196

8.4         NAZIOARTEKO  GASTRONOMIA.. 196

9.      HIZTEGIA ETA LEXIKOA. 197

10.  BIBLIOGRAFIA…………………………………………………………………………………………………………………198