Fitxategiak deskargatzeko erregistroa beharrezkoa da. Sartu Erabilera kopurua: 2
Aurkibidea
Aurkibidea
• SARRERA............................................................................................. 17
• UF1218: fitoplankton-ekoizpenaren programazioa.............................. 19
Sarrera............................................................................................. 21
1. unitate didaktikoa. Mikroalgak hazteko unitate baten
instalazioak eta ekipame ndua .......................................................... 23
1.1. Mikroalgak haztegi batean ekoizteko eremuak...................................25
1.2. Mikroalgen kultiboetan erabilitako ura tratatzeko sistemak
(iragazketa mekanikoa, mikroiragazketa, desinfekzioa,
esterilizazioa, pasteurizazioa, berokuntza, hoztea)...........................27
1.3. Instalazioen ekipamendua: ponpak, iragazkiak, automatismoak,
laborategiko materiala, besteak beste..................................................37
1.4. Aireztapen- eta gas-sistemak. Gas motak. Kultibo-kontzentrazioak
..................................................................................................................42
1.5. Mantenugaiak dosifikatzeko sistemak.................................................43
1.6. Hazkuntzan erabilitako produktu kimikoak.......................................43
1.6.1. Segurtasun-fitxak.........................................................................43
1.6.2. Ingurumenean duten eragina....................................................50
1.7. Makinen, zirkuituen, ekipoen eta materialen erabilerako mantentzelanen
kronograma..................................................................................50
1.8. Parametroen erregistroa........................................................................52
1.8.1. Tresnak.........................................................................................52
1.8.2. Neurketa-sistemak......................................................................52
10
1.9. Izakinen kontrola eta materialaren inbentarioa..................................53
1.10. Mikroalgak ekoizteko formularioak eta egoera-orriak egitea.........53
1.11. Mikroalgen hazkuntzak sortutako ingurumen-alderdiak................57
1.12. Hondakinak biltzeko eta isuriak tratatzeko plana............................57
2. unitate didaktikoa. Baliabideak antolatzea mikroalgak
ekoizteko atalean............................................................................ 61
2.1. Hazkuntza baten sekuentziazioa: hasiera-jarraipena-uzta................63
2.2. Beste ekoizpen-atal/-arlo batzuekiko elkarreragina...........................64
2.3. Produkzio-kronograma mikroalgak hazteko unitate batean............65
2.4. Zereginen sekuentziazioa......................................................................68
2.5. Talde-dinamika mikroalgak hazteko unitate batean..........................71
2.6. Mikroalgen hazkuntza-instalazio bateko kontrolerako puntu
kritikoen eskuliburua.............................................................................72
3. unitate didaktikoa. Fitoplankton-instalazioetako inbentarioen
kontrola........................................................................................... 75
3.1. Ekipoak eta materialak biltegiratzeko sistemak..................................77
3.2. Kontrolerako egoera-orriak: izakinak, altak eta bajak.......................78
3.3. Ekipoak, materialak eta mantenugaiak birjartzeko sistemak............78
LABURPENA..................................................................................... 81
ARIKETAK......................................................................................... 83
EBALUAZIOA.................................................................................... 85
11
• UF1219. Fitoplanktona hazteko teknikak........................................... 87
Sarrera............................................................................................. 89
1. unitate didaktikoa. Fitoplanktonaren biologia......................... 91
1.1. Ultraegitura zelularra........................................................................... 93
1.2. Taxonomia.............................................................................................97
1.3. Ugalketa eta hazkundea...................................................................... 102
1.4. Fotosintesia........................................................................................... 104
2. unitate didaktikoa. Fitoplanktona haztea............................... 113
2.1. Hazitako espezieak eta nutrizio-balioa............................................. 115
2.2. Mikroalgen bloomaren osagai diren espezie nagusiak................... 120
2.3. Fitoplanktonaren eskakizunak:.......................................................... 121
2.3.1. Mantenugaiak............................................................................ 122
2.3.2. Parametro fisiko-kimikoak...................................................... 123
2.3.3. Hazkuntza-sistemei lotutako mikroalgak hazteko inguruneak.
Kultibo-inguruneak prestatzea, tratatzea eta dosifikatzea.124
2.4. Mikroalgentzako ongarri komertzialak. Dosifikazioa.................... 129
2.5. Mikroalgak isolatzea eta araztea. Andui amen kultibo axenikoak..... 129
2.6. Fitoplanktona bolumen txikitan hazteko sistemak......................... 132
2.7. Fitoplanktona bolumen handitan hazteko sistemak. Sistema
jarraitua, etena, bloomak................................................................... 133
2.8. Kultiboen dinamika. Inokulazioa-jarraipena-uzta.......................... 136
12
2.9. Hazkuntzaren jarraipena..................................................................... 139
2.10. Kontaketa-teknikak........................................................................... 140
2.11. Kultiboaren kalitate-irizpideak........................................................ 139
3. unitate didaktikoa. Profilaxia mikroalgen hazkuntzan.......... 145
3.1. Garbiketa lan- eta igarotze-eremuetan............................................. 147
3.2. Mikroalgen hazkuntzan erabiltzen den materiala esterilizatzea/
desinfektatzea...................................................................................... 147
3.3. Kutsadura gurutzatuak........................................................................ 148
3.4. Mikroalgen hazkuntzetako gorabeheren adierazleak..................... 149
3.5. Kutsadura-iturriak. Mikroalgen hazkuntzei lotutako
mikrobiologia...................................................................................... 149
3.6. Mikroalgen hazkuntzak baztertzea.................................................... 151
LABURPENA................................................................................... 155
ARIKETAK....................................................................................... 157
EBALUAZIOA.................................................................................. 159
• UF1220. Baliabideak antolatzea zooplanktona hazteko instalazio
batean................................................................................................. 161
Sarrera........................................................................................... 163
1. unitate didaktikoa. Zooplanktona hazteko instalazioak......... 165
1.1. Ura eta airea tratatzeko sistemak (iragazketa, desinfekzioa/
esterilizazioa, berokuntza, hoztea)................................................... 167
13
1.2. Ekipoen eta makinen eraginkortasuna, eta kontsumigarrien baliobizitza...................................................................................................
176
1.3. Aireztapen- eta oxigenazio-sistemak................................................ 176
1.4. Zooplankton-hazkuntzako parametroak neurtzeko ekipoak........ 178
1.5. Zooplanktona hazteko instalazio bateko makinen, ekipoen eta
materialen erabilerako mantentze-lanen protokoloak. Mantentzejardueren
kronograma........................................................................ 178
1.6. Zooplanktona ekoizteko zereginetan erabiltzen den materialaren
biltegien kontrola................................................................................ 179
1.7. Artemia hazteko unitate baten instalazioak eta ekipamendua...... 180
1.8. Errotiferoa hazteko unitate baten instalazioak eta ekipamendua.182
1.9. Hazkuntza-unitateak kontrolatzeko automatismoak:..................... 184
1.9.1. Emariak................................................................................... 184
1.9.2. Parametro fisiko-kimikoen kontrola................................... 185
1.9.3. Fluidoak tratatzeko ekipoak................................................. 185
1.10. Ekoizpeneko formularioak eta egoera-orriak............................... 187
1.11. Zooplanktonaren hazkuntzak sortutako ingurumen-alderdiak.
Hondakinak biltzeko plana. Hondakinen eta isurien kontrola.... 190
2. unitate didaktikoa. Baliabideak antolatzea zooplanktona
ekoizteko atalean.......................................................................... 193
2.1. Artemia hazteko unitate bateko jarduerak....................................... 195
2.2. Errotiferoa hazteko unitate bateko jarduerak.................................. 198
2.3. Talde-dinamika zooplanktona hazteko atalean............................... 201
2.4. Zooplanktonaren ekoizpen-kronograma......................................... 202
2.5. Zooplankton-ekoizpenaren eta erabilerako mantentze-lanen arteko
elkarreragina........................................................................................ 203
2.6. Beste ekoizpen-atal/-arlo batzuekiko elkarreragina (mikroalgen
hazkuntza/larba-hazkuntza)............................................................. 204
2.7. Zooplankton-instalazio bateko puntu kritikoen eskuliburua........ 206
LABURPENA................................................................................... 211
ARIKETAK....................................................................................... 213
EBALUAZIOA.................................................................................. 215
• UF1221. Zooplanktona hazteko teknikak............................................ 217
Sarrera........................................................................................... 219
1. unitate didaktikoa. Artemiaren biologia.................................. 221
Morfologia eta kanpo-anatomia................................................................ 223
1.2. Barne-anatomia.................................................................................... 227
1.3. Ugalketa eta hazkundea...................................................................... 228
2. unitate didaktikoa. Artemiaren hazkuntza.............................. 233
2.1. Artemiaren nutrizio-balioaren garrantzia......................................... 235
2.2. Zisteen jatorria..................................................................................... 235
2.3. Deskapsulazioa................................................................................... 236
2.4. Inkubazioa........................................................................................... 237
14
15
2.5. Hazkuntzaren parametroak................................................................ 238
2.6. Eklosio-eraginkortasuna..................................................................... 239
2.7. Estadioetako uzta................................................................................. 240
2.8. Nauplioen eta metanauplioen kontaketa.......................................... 241
3. unitate didaktikoa. Errotiferoen biologia.............................. 243
3.1. Ekologia............................................................................................... 245
3.2. Errotiferoen sistematika.................................................................... 246
3.3. Morfologia eta kanpo-anatomia....................................................... 247
3.4. Barne-anatomia................................................................................... 249
3.5. Ugalketa eta hazkundea..................................................................... 250
4. unitate didaktikoa. Errotiferoen hazkuntza.......................... 253
4.1. Andui amak........................................................................................... 256
4.2. Hazkuntza-sistemak: jarraitua eta etena........................................... 256
4.3. Hazkuntzaren parametroak................................................................ 257
4.4. Hazkuntzaren faseak: inokulazioa, mantentzea eta uzta................ 258
4.5. Dieta-motak.......................................................................................... 260
4.6. Dietak prestatu eta hornitzea............................................................. 261
4.7. Kultiboaren bilakaeraren kontrola.................................................... 263
4.8. Kontaketa-teknikak............................................................................. 264
4.9. Errotiferoa hazteko ingurunearen kalitate-irizpideak.................... 264
4.10. Kultibo-ingurunearen aldaketa........................................................ 265
4.11. Errotiferoaren nutrizio-kalitatea .................................................... 265
5. unitate didaktikoa. Zooplanktona aberasteko sistema k.......... 267
5.1. Aberasteko dietak: mikroalgak eta produktu komertzialak........... 269
5.2. Aberasteko dietak prestatzea eta hornitzea..................................... 70
5.3. Aberasteko prozesuan eragina duten hazkuntza-parametroak..... 271
5.4. Zooplankton aberastuaren uzta......................................................... 272
5.5. Zooplankton aberastuaren kalitatea.................................................. 272
5.6. Aberasteak larben bideragarritasunean duen garrantzia
baloratzea............................................................................................. 273
6. unitate didaktikoa. Hazkuntzaren profilaxia eta
prebentzioa.................................................................................... 275
6.1. Higienearen eta desinfekzioaren garrantzia ekoizpen- eta igarotzeeremuetan............................................................................................
277
6.2. Kutsadura gurutzatuak....................................................................... 277
6.3. Instalazioak, ekipoak, materialak eta lanabesak desinfektatzea... 278
6.4. Kultibo-ingurunearen desinfekzioa................................................. 278
6.5. Tratamendu profilaktikoak................................................................ 278
6.6. Kultiboaren kutsadura-iturriak. Adierazleak.................................. 279
6.7. Baztertutako kultiboak kentzea........................................................ 279
16
17
LABURPENA................................................................................... 283
ARIKETAK....................................................................................... 285
EBALUAZIOA.................................................................................. 289
• AMAIERAKO EBALUAZIOA........................................................... 293
• BIBLIOGRAFIA/WEBGRAFIA....................................................... 321
• GLOSARIOA...................................................................................... 325
Jakinbai ziurtagiria
Oinarrizko edukia
- Urtea
- 2024
- Egileak
-
- Certia argitaletxea
- ISBNa: 978-84-16019-43-4
- Itzulpena: Euskalgintza