Lanekiren logoa

Mikrobiologia klinikoa

Liburu honetako lehenengo unitateak mikrobiologia-laborategiko segurtasunarekin lotutako zenbait eduki garrantzitsu biltzen ditu. Hurrengo unitateetan, bakterioen azterketarako ohikoenak diren prozedurak eta teknikak daude deskribatuta, mikrobiologia klinikoaren esparruan zentratuta. Azken unitateetan mikologia, parasitologia eta birologia landuko ditugu

Fitxategiak deskargatzeko erregistroa beharrezkoa da. Deskarga kopurua: 1

Aurkibidea

1. unitate didaktikoa

Mikrobiologia  ......................................................  6

1.1.   Mikroorganismoak......................................                 7

1.1.1.         Mikroorganismoen sailkapena ......................  7

1.1.2.         Kate epidemiologikoa .................................  9

1.1.3.         Tratamenduak................................................ 10

1.2.     Mikroorganismoen azterketa....................................................... 10

1.2.1.         Mikroorganismoen kultiboak....................................... 10

1.2.2.         Asepsia........................................................... 11

1.2.3.         Kutsatzeko arriskua......................................... 11

1.2.4.         Segurtasun biologikoko kabinak
erabiltzea ………………………………………………..13

1.3.     Mikrobiologia klinikoko laborategiak............................. 15

1.3.1.         Biosegurtasun-maila................................................. 15

1.3.2.         Hondakinak..................................................... 16

2. unitate didaktikoa

Bakteriologia: bakterioak tindatzeko eta

behatzeko teknikak....................................... 18

2.1.      Bakterioen taxonomia............................................................... 19

2.1.1.         Bakterioen sailkapena................................................ 19

2.1.2.         Bakterioen nomenklatura................................ 20

2.2.      Bakterioen morfologia................................................................. 21

2.2.1.         Morfologia mikroskopikoa.......................................... 21

2.2.2.         Morfologia makroskopikoa......................... 22

2.3.      Bakterioen egitura......................................................................... 24

2.3.1.         Bakterio-pareta............................................................... 24

2.3.2.         Mintz zitoplasmatikoa..................................... 25

2.3.3.         Bakterio-genoma............................................ 26

2.3.4.         Erribosomak.................................................. 27

2.3.5.         Egiturari dagozkion beste osagai batzuk.......... 27

2.4.      Bakterioak mikroskopia optiko bidez

behatzeko teknikak.................................................... 29

2.4.1.         Behaketa freskoan.......................................... 29

2.4.2.         Prestakin finkatuak......................................... 29

2.5.      Tindaketa kromogenikoak......................................................... 31

2.5.1.         Koloratzaileak.................................................................. 31

2.5.2.         Tindaketa sinpleak........................................................... 31

2.5.3.         Tindaketa bereizgarriak................................... 32

2.5.4.         Egituren tindaketak....................................... 36

2.6.      Tindaketa fluoreszenteak.......................................... 38

2.6.1.         Akridina-laranjarekin eginiko tindaketa......... 38

2.6.2.         Auramina-errodaminarekin eginiko
tindaketa....................................................... 38

2.7.      Bakterioak mikroskopia elektroniko bidez

behatzeko teknikak................................................... 39

3. unitate didaktikoa

Bakteriologia: kultibatzeko, isolatzeko eta

zenbatzeko teknikak...................................... 44

3.1.      Kultibo inguruneak..................................................... 45

3.1.1.         Kultibo-inguruneen konposizioa.................... 45

3.1.2.         Kultibo-inguruneen sailkapena........................ 45

3.1.3.         Bakterioentzako kultibo-ingurune
 ohikoenak...................................................... 47

 

3.2.2.    Ingurune solido, likido eta erdi solidoen

prestaketa...................................................... 51

3.2.3.    Kultibo-inguruneen kalitate-kontrola............. 54

3.3.   Kultibo-inguruneen ereintza eta

inkubazioa................................................................. 55

3.3.1.         Lagina prestatzea........................................... 55

3.3.2.         Ingurunea ereitea......................................... 56

3.3.3.         Kultibo-inguruneen inkubazioa...................................... 61

3.4.   Kultibo bakteriologikoaren helburua........................ 63

3.4.1.         Isolamendua................................................. 63

3.4.2.         Identifikazioa................................................ 63

3.4.3.         Zenbaketa.................................................... 64

4. unitate didaktikoa

Bakteriologia: identifikazio-teknikak eta
antibiogramak....................................................74

4.1.      Bakterioak identifikatzea............................................ 75

4.2.      Identifikatzeko proba biokimikoak.............................. 75

4.2.1.         Arnasketari lotutako entzimak baloratzea....... 77

4.2.2.         Bide metabolikoen azterketa.......................... 78

4.2.3.         Konposatuak erabiltzearen azterketak……………. 81

4.2.4.         Konposatuak degradatzearen eta
sintetizatzearen azterketa............................. 82

4.2.5.         Aminoazidoak degradatzeko gaitasunaren
proba............................................................. 83

4.2.6.         Exoentzimak detektatzea.............................. 85

4.2.7.         Sentikortasun-probak..................................... 87

4.3.      Proba askotarako sistema komertzialak.................. 88

4.3.1.         Eskuzko sistema komertzialak edo galeriak...... 88

4.3.2.         Sistema komertzial automatizatuak............. 88

4.4.      Proba serologiko eta molekularrak........................... 89

4.4.1.         Proba serologikoak........................................ 89

4.4.2.         Proba molekularrak...................................... 90

4.5.      Sistema automatizatuak: masa-espektrometria........ 90

4.5.1.         MALDI-TOF ekipoak.................................... 90

4.5.2.         Lan-prozedura............................................................... 91

4.5.3.         Mikrobiologia klinikoko

aplikazioak.................................................... 95

4.6.      Antibiotikoekiko sentikortasun-probak..................... 95

4.6.1.         Antibiotikoak................................................. 95

4.6.2.         Antibiotikoekiko erresistentzia........................ 97

Antibiograma    98

Jakinbai ziurtagiria

Mikrobiologia klinikoa
Urtea
2016
Egileak
  • Egileak: Benito Hernández Giménez, María Teresa Corcuera Pindado, Fernando Gómez-Aguado, Pilar Domínguez López, Fernando Simón Luis eta Isabel Lorenzo Luque
  • Argitaletxea: altamar
  • Itzulpena: Euskalgintza

Dokumentu honekin erlazionatuta dauden...