Lanekiren logoa

Planktona eta espezie urtarrak hazteko jarduerak

Akuakultura espezie urtarrak hazteko jarduera teknikoen eta ezagutzen multzoa dela esan daiteke. Horri esker, inguru naturalean baino emaitza askoz handiagoak lortzen dira espezie baten ekoizpenean.

Fitxategiak deskargatzeko erregistroa beharrezkoa da. Erabilera kopurua: 15

Aurkibidea

Aurkibidea

  • SARRERA............................................................................................... 17
    • UF1048. Plankton-instalazio eta -hazkuntzetako mantentze-lan eta profilaxirako teknikak        23

Sarrera.............................................................................................. 25

  1. unitatea. Elikagai biziaren hazkuntza-unitate baten instalazioak eta ekipamendua     27

1.1.    Ura eta airea iragazteko eta esterilizatzeko sistemak................... 33

1.2.    Aireztapen- eta gas-sistemak. Gas-motak................................... 42

1.3.    Desinfektatzeko, esterilizatzeko eta garbitzeko sistemak eta ekipoak lan-eremuetan eta pasaguneetan............................................................................. 45

1.4.    Instalazio bateko makineria, ekipo eta materialen erabilerako mantentze-lanak          50

1.5.    Elikagai bizia ekoizteko lanetan erabilitako izakinen kontrola eta materialen inbentarioa       51

1.5.1.      Laborategiko materiala................................................... 56

1.5.2.      Hazkuntza-ataleko materiala: fitoplanktona eta zooplanktona 57

1.6.    Formularioak interpretatzea eta betetzea.................................... 58

  1. unitatea. Elikagai biziaren ekoizpeneko metodo higieniko- sanitarioak     61

2.1.    Plankton-hazkuntza baten bilakaeran eragina duten parametroak.... 63

 

2.2.    Elikagai biziaren hazkuntzako gorabehera-adierazleak............... 66

2.3.    Tratamendu prebentiboak.......................................................... 69

2.4.    Jarduera-protokoloak................................................................. 71

2.4.1.      Laginak hartzea............................................................... 71

2.4.2.      Baztertutako hazkuntzak deuseztatzea............................ 71

  1. unitatea. Hazkuntzaren ingurumen-alderdiak. Hondakinak biltzeko plana 73

3.1.     Hondakinak biltzeko plana........................................................ 75

3.2.    Aplikatu beharreko araudia........................................................ 76

LABURPENA....................................................................................... 81

ARIKETAK.......................................................................................... 83

  • UF1049. Planktona hazteko eta aberasteko teknikak........................... 85

Sarrera.............................................................................................. 87

  1. unitatea. Fitoplankton-hazkuntza................................................ 89

1.1.    Hazten diren espezieak.............................................................. 92

1.2.    Hazkuntza-motak: jarraitua, erdijarraitua eta etena................... 100

1.3.    Ekoizpen-anduiak mantentzea................................................. 102

1.4.    «Loraketa» naturalaren hazkuntza............................................... 105

1.5.    Fitoplanktonaren mantenugaiak: hazkuntza-medioak eta ongarri komertzialak         106

1.6.    Hazkuntzaren faseak............................................................... 111

 

1.7.    Hazkuntzaren sekuentziazioa.................................................. 113

1.8.    Laborategiko material espezifikoa............................................ 117

1.9.    Aldagai fisiko-kimikoen erregistroa. Kontrol-tresnak eta

-prozedurak............................................................................. 118

1.10.   Mikroalgen zenbaketa............................................................. 122

1.11.   Fitoplanktonaren bilketa, hazkuntza-motaren arabera.............. 125

1.12.   Formularioak betetzea eta interpretatzea.................................. 126

1.13.   Jardueraren ingurumen-alderdiak............................................. 130

  1. unitatea. Zooplankton-hazkuntza............................................. 132

2.1.    Elikagai bizi gisa erabiltzen diren zooplankton-espezieak.......... 133

2.2.    Hazkuntza-motak..................................................................... 148

2.3.    Ekoizpen-anduiak mantentzea................................................. 150

2.4.    Hazkuntzaren sekuentziazioa.................................................. 150

2.5.    Hazkuntza ereitea eta mantentzea............................................. 153

2.6.    Mantenu-dietak prestatzea eta ematea...................................... 156

2.7.    Aldagai fisiko-kimikoen neurketa eta erregistroa....................... 157

2.8.    Artemia-zisteak kapsulagabetzea.............................................. 158

2.9.    Zisteen inkubazioa eta artemiaren estadio desberdinetako bilketa... 159

2.10.   Zooplanktona zenbatzeko teknikak........................................ 161

2.11.  Zooplanktona biltzea............................................................... 161

  1. Unitatea. Zooplanktona aberasteko sistemak........................... 163


3.1.    Aberasgarri-motak: mikroalgak eta produktu komertzialak...... 166

3.2.    Aberaste-prozesuan eragina duten hazkuntza-parametroak....... 167

3.3.    Aberaste-eragiketak................................................................. 168

3.4.    Zooplankton aberastuaren bilketa............................................ 168

LABURPENA..................................................................................... 172

ARIKETAK........................................................................................ 174

  • MF1303_1. Espezie urtarrak ugaltzeko eta inkubatzeko jarduerak........ 176

Sarrera............................................................................................ 178

  1. unitatea. Espezie urtarrak ugaltzeko eta inkubatzeko jarduerak: erabilerako mantentze-lanak.................................................................................................. 180

1.1.     Tanga-motak........................................................................... 183

1.2.    Hazkuntza-sistemak: zirkuitu irekia eta itxia............................. 188

1.3.    Fotoperiodoa eta termoperiodoa kontrolatzeko sistemak......... 188

1.4.    Garbitzeko eta desinfektatzeko produktuak eta ekipoak.......... 191

1.5.    Elikagaiak dosifikatzeko ponpak................................................ 192

1.6.    Ugalketa- eta inkubazio-instalazio bateko makineria, ekipo eta materialak erabiltzeko mantentze-lanak........................................................................................ 194

  1. unitatea. Hazkuntza-espezieak ugaltzea................................... 196

2.1.    Ugaltzaileak hautatzeko irizpideak........................................... 198

2.2.    Ugaltzaileak estabulatzeko baldintzak......................................... 201

2.3.    Markatzeko teknikak: kriogenikoak, mikrotxipak eta etiketak... 202

 

2.4.    Ugaltzaileen errunaldia prestatzea eta induzitzea. Argiaren, tenperaturaren eta elikaduraren eragina..................................................................................... 204

2.5.    Elikagaiak prestatzea eta ematea.............................................. 206

2.6.    Heldutasuna kontrolatzeko laginketa-metodoak....................... 208

2.7.    Errunaldi-motak...................................................................... 213

2.7.1.      Naturala....................................................................... 213

2.7.2.      Eragindakoak: masaje abdominala, hormonak, shock termikoak        214

2.8.    Gametoen kalitate-irizpideak................................................... 216

2.9.    Gametoak ernaltzea................................................................. 219

2.10.   Errunaldiaren kalitate-irizpideak............................................. 223

2.11.   Ugaltzaileak kontrolatzeko formularioak................................. 224

2.12.   Ingurumen-alderdiak identifikatu eta minimizatzea................. 225

  1. unitatea. Hazkuntza-espezieen inkubazioa................................ 229

3.1.    Inkubazio-sistemak.................................................................. 231

3.2.    Arrautzak eta larbak sailkatzeko teknikak................................. 233

3.3.    Arrautzak eta larbak zenbatzeko teknikak................................ 233

3.4.    Enbrioi-garapenen faseak........................................................ 235

3.5.    Aldagai fisiko-kimikoen erregistroa inkubazioan: kontrol-tresnak eta prozedurak      239

3.6.    Larba eta arrautzen kalitate-irizpideak...................................... 241

3.7.    Inkubazioa kontrolatzeko inprimakiak..................................... 242

3.8.    Ingurumen-alderdiak hazkuntza-espezieen inkubazioan........... 243

 

  1. unitatea. Osasun-kontrola hazkuntzetan................................. 245

4.1.    Patologia ohikoenak. Sintomak eta laginak hartzea................... 247

4.2.    Hazkuntza-materialak eta -ekipoak esterilizatzea eta desinfektatzea . 254

4.3.    Osasun kontrolerako tratamendu profilaktikoak eta prebentiboak.... 255

4.4.    Metodo higieniko-sanitarioak................................................... 256

LABURPENA..................................................................................... 261

ARIKETAK........................................................................................ 263

  • UF1050. Kumeen hazkuntzarako instalazioak prestatzea................... 265

Sarrera............................................................................................ 267

  1. unitatea. Larben hazkuntza-unitate baten instalazioak eta ekipamendua  269

1.1.    Hazkuntza-egiturak eta -ekipamendua..................................... 271

1.2.    Ura eta airea iragazteko eta arazteko sistemak.......................... 276

1.3.    Aireztapen-sistemak................................................................ 277

1.4.    Urari gasa kentzeko sistemak................................................... 277

1.5.    Instalazioa desinfektatzea, garbitzea eta esterilizatzea: sistemak eta ekipoak    278

1.6.    Larba-hazkuntzan erabiltzen diren izakinen kontrola eta materialen inbentarioa          279

1.6.1.      Laborategiko materiala................................................. 279

1.6.2.      Larba-hazkuntzarako berariazko materiala.................... 279

1.7.    Instalazio baten funtzionamenduko puntu kritikoak................ 280

 

1.8.    Larba-hazkuntzako instalazio bateko makineria, ekipo eta materiala erabiltzeko mantentze-lanak................................................................................................ 281

1.9.    Formularioak interpretatzea eta betetzea.................................. 281

  1. unitatea. Larba-hazkuntzan banakoak jasotzea eta egokitzea.... 285

2.1.    Espezie desberdinentzako larben kalitate-irizpideak................ 288

2.2.    Larbaren estresa minimizatzea................................................. 288

2.3.    Parametro fisiko-kimikoak neurtzea eta erregistratzea…........... 291

2.4.    Larba-dentsitatea eta biomasa zenbatestea................................ 292

2.5.    Jasotako larbak lagintzeko eta zenbatzeko sistemak.................. 294

  1. unitatea. Larba-hazkuntzaren ondoriozko ingurumen- alderdiak   296

3.1.    Hondakinak biltzeko plana...................................................... 298

LABURPENA..................................................................................... 302

ARIKETAK........................................................................................ 304

  • UF1051. Espezie urtarrak hazteko teknikak........................................ 306

Sarrera............................................................................................ 308

  1. unitatea. Hazteko espezieen biologia......................................... 310

1.1.    Morfologia eta anatomia.......................................................... 312

1.2.    Larben eta larba ostekoen garapena......................................... 348

1.3.    Larben, larba ostekoen, hazien eta kumeen kalitatearen oinarrizko irizpideak 357

 

  1. Unitatea. Larbak, larba ostekoak, haziak eta kumeak haztea 360

2.1.    Estabulazio-teknikak espeziaren arabera................................... 362

2.2.    Hazkuntzaren ebaluazioaren kontrola...................................... 364

2.2.1.      Ekoizpen-kronogramak................................................ 366

2.2.2.      Aldagai fisiko-kimikoen erregistroa. Kontrolerako tresnak eta prozedurak      368

2.2.3.      Banakoen sailkapena, banaketa eta lekualdatzea............ 369

2.2.4.      Larbak, larba ostekoak, haziak eta kumeak zenbatzeko teknikak        370

2.2.5.      Moluskuak finkatzeko sistemak: kolektore motak eta birrindutako oskolak  370

2.2.6.      Inprimakiak betetzea eta interpretatzea......................... 370

  1. unitatea. Hazkuntzako elikadura............................................... 372

3.1.    Larben elikaduran erabilitako elikagai bizien espezieak............. 374

3.2.    Elikagaia zenbatzeko sistemak................................................. 375

3.3.    Dietak prestatzea eta ematea.................................................... 375

  1. Unitatea. Hazkuntzako metodo higieniko-sanitarioak............. 378

4.1.    Hazkuntzako materiala desinfektatzea...................................... 381

4.2.    Hazkuntza-medioa garbitzea................................................... 382

4.3.    Desinfektatzeko eta garbitzeko sistemak eta ekipoak............... 382

4.4.    Tratamendu profilaktikoak eta terapeutikoak............................ 382

4.5.    Txertatzeko teknikak............................................................... 384

 

  1. unitatea. Larben hazkuntzaren ondoriozko ingurumen- alderdiak        389

5.1.    Hondakinen tratamendua........................................................ 391

LABURPENA..................................................................................... 395

ARIKETAK........................................................................................ 397

  • AMAIERAKO LABURPENA.............................................................. 402
  • AMAIERAKO EBALUAZIOA............................................................ 404
  • ARAUDIA............................................................................................. 408
  • BIBLIOGRAFIA/WEBGRAFIA........................................................ 412
  • GLOSARIOA........................................................................................ 415

Jakinbai ziurtagiria

Oinarrizko edukia

Planktona eta espezie urtarrak hazteko jarduerak
Urtea
2024
Egileak
  • Argitaletxea: Certia Editorial
  • ISBNa: 978-84-16019-94-6
  • Itzulpena: Euskalgintza Bulegoa

Dokumentu honekin erlazionatuta dauden...