Fitxategiak deskargatzeko erregistroa beharrezkoa da. Sartu Erabilera kopurua: 15
Aurkibidea
Aurkibidea
- SARRERA............................................................................................... 17
- UF1048. Plankton-instalazio eta -hazkuntzetako mantentze-lan eta profilaxirako teknikak 23
Sarrera.............................................................................................. 25
- unitatea. Elikagai biziaren hazkuntza-unitate baten instalazioak eta ekipamendua 27
1.1. Ura eta airea iragazteko eta esterilizatzeko sistemak................... 33
1.2. Aireztapen- eta gas-sistemak. Gas-motak................................... 42
1.3. Desinfektatzeko, esterilizatzeko eta garbitzeko sistemak eta ekipoak lan-eremuetan eta pasaguneetan............................................................................. 45
1.4. Instalazio bateko makineria, ekipo eta materialen erabilerako mantentze-lanak 50
1.5. Elikagai bizia ekoizteko lanetan erabilitako izakinen kontrola eta materialen inbentarioa 51
1.5.1. Laborategiko materiala................................................... 56
1.5.2. Hazkuntza-ataleko materiala: fitoplanktona eta zooplanktona 57
1.6. Formularioak interpretatzea eta betetzea.................................... 58
- unitatea. Elikagai biziaren ekoizpeneko metodo higieniko- sanitarioak 61
2.1. Plankton-hazkuntza baten bilakaeran eragina duten parametroak.... 63
2.2. Elikagai biziaren hazkuntzako gorabehera-adierazleak............... 66
2.3. Tratamendu prebentiboak.......................................................... 69
2.4. Jarduera-protokoloak................................................................. 71
2.4.1. Laginak hartzea............................................................... 71
2.4.2. Baztertutako hazkuntzak deuseztatzea............................ 71
- unitatea. Hazkuntzaren ingurumen-alderdiak. Hondakinak biltzeko plana 73
3.1. Hondakinak biltzeko plana........................................................ 75
3.2. Aplikatu beharreko araudia........................................................ 76
LABURPENA....................................................................................... 81
ARIKETAK.......................................................................................... 83
- UF1049. Planktona hazteko eta aberasteko teknikak........................... 85
Sarrera.............................................................................................. 87
- unitatea. Fitoplankton-hazkuntza................................................ 89
1.1. Hazten diren espezieak.............................................................. 92
1.2. Hazkuntza-motak: jarraitua, erdijarraitua eta etena................... 100
1.3. Ekoizpen-anduiak mantentzea................................................. 102
1.4. «Loraketa» naturalaren hazkuntza............................................... 105
1.5. Fitoplanktonaren mantenugaiak: hazkuntza-medioak eta ongarri komertzialak 106
1.6. Hazkuntzaren faseak............................................................... 111
1.7. Hazkuntzaren sekuentziazioa.................................................. 113
1.8. Laborategiko material espezifikoa............................................ 117
1.9. Aldagai fisiko-kimikoen erregistroa. Kontrol-tresnak eta
-prozedurak............................................................................. 118
1.10. Mikroalgen zenbaketa............................................................. 122
1.11. Fitoplanktonaren bilketa, hazkuntza-motaren arabera.............. 125
1.12. Formularioak betetzea eta interpretatzea.................................. 126
1.13. Jardueraren ingurumen-alderdiak............................................. 130
- unitatea. Zooplankton-hazkuntza............................................. 132
2.1. Elikagai bizi gisa erabiltzen diren zooplankton-espezieak.......... 133
2.2. Hazkuntza-motak..................................................................... 148
2.3. Ekoizpen-anduiak mantentzea................................................. 150
2.4. Hazkuntzaren sekuentziazioa.................................................. 150
2.5. Hazkuntza ereitea eta mantentzea............................................. 153
2.6. Mantenu-dietak prestatzea eta ematea...................................... 156
2.7. Aldagai fisiko-kimikoen neurketa eta erregistroa....................... 157
2.8. Artemia-zisteak kapsulagabetzea.............................................. 158
2.9. Zisteen inkubazioa eta artemiaren estadio desberdinetako bilketa... 159
2.10. Zooplanktona zenbatzeko teknikak........................................ 161
2.11. Zooplanktona biltzea............................................................... 161
- Unitatea. Zooplanktona aberasteko sistemak........................... 163
3.1. Aberasgarri-motak: mikroalgak eta produktu komertzialak...... 166
3.2. Aberaste-prozesuan eragina duten hazkuntza-parametroak....... 167
3.3. Aberaste-eragiketak................................................................. 168
3.4. Zooplankton aberastuaren bilketa............................................ 168
LABURPENA..................................................................................... 172
ARIKETAK........................................................................................ 174
- MF1303_1. Espezie urtarrak ugaltzeko eta inkubatzeko jarduerak........ 176
Sarrera............................................................................................ 178
- unitatea. Espezie urtarrak ugaltzeko eta inkubatzeko jarduerak: erabilerako mantentze-lanak.................................................................................................. 180
1.1. Tanga-motak........................................................................... 183
1.2. Hazkuntza-sistemak: zirkuitu irekia eta itxia............................. 188
1.3. Fotoperiodoa eta termoperiodoa kontrolatzeko sistemak......... 188
1.4. Garbitzeko eta desinfektatzeko produktuak eta ekipoak.......... 191
1.5. Elikagaiak dosifikatzeko ponpak................................................ 192
1.6. Ugalketa- eta inkubazio-instalazio bateko makineria, ekipo eta materialak erabiltzeko mantentze-lanak........................................................................................ 194
- unitatea. Hazkuntza-espezieak ugaltzea................................... 196
2.1. Ugaltzaileak hautatzeko irizpideak........................................... 198
2.2. Ugaltzaileak estabulatzeko baldintzak......................................... 201
2.3. Markatzeko teknikak: kriogenikoak, mikrotxipak eta etiketak... 202
2.4. Ugaltzaileen errunaldia prestatzea eta induzitzea. Argiaren, tenperaturaren eta elikaduraren eragina..................................................................................... 204
2.5. Elikagaiak prestatzea eta ematea.............................................. 206
2.6. Heldutasuna kontrolatzeko laginketa-metodoak....................... 208
2.7. Errunaldi-motak...................................................................... 213
2.7.1. Naturala....................................................................... 213
2.7.2. Eragindakoak: masaje abdominala, hormonak, shock termikoak 214
2.8. Gametoen kalitate-irizpideak................................................... 216
2.9. Gametoak ernaltzea................................................................. 219
2.10. Errunaldiaren kalitate-irizpideak............................................. 223
2.11. Ugaltzaileak kontrolatzeko formularioak................................. 224
2.12. Ingurumen-alderdiak identifikatu eta minimizatzea................. 225
- unitatea. Hazkuntza-espezieen inkubazioa................................ 229
3.1. Inkubazio-sistemak.................................................................. 231
3.2. Arrautzak eta larbak sailkatzeko teknikak................................. 233
3.3. Arrautzak eta larbak zenbatzeko teknikak................................ 233
3.4. Enbrioi-garapenen faseak........................................................ 235
3.5. Aldagai fisiko-kimikoen erregistroa inkubazioan: kontrol-tresnak eta prozedurak 239
3.6. Larba eta arrautzen kalitate-irizpideak...................................... 241
3.7. Inkubazioa kontrolatzeko inprimakiak..................................... 242
3.8. Ingurumen-alderdiak hazkuntza-espezieen inkubazioan........... 243
- unitatea. Osasun-kontrola hazkuntzetan................................. 245
4.1. Patologia ohikoenak. Sintomak eta laginak hartzea................... 247
4.2. Hazkuntza-materialak eta -ekipoak esterilizatzea eta desinfektatzea . 254
4.3. Osasun kontrolerako tratamendu profilaktikoak eta prebentiboak.... 255
4.4. Metodo higieniko-sanitarioak................................................... 256
LABURPENA..................................................................................... 261
ARIKETAK........................................................................................ 263
- UF1050. Kumeen hazkuntzarako instalazioak prestatzea................... 265
Sarrera............................................................................................ 267
- unitatea. Larben hazkuntza-unitate baten instalazioak eta ekipamendua 269
1.1. Hazkuntza-egiturak eta -ekipamendua..................................... 271
1.2. Ura eta airea iragazteko eta arazteko sistemak.......................... 276
1.3. Aireztapen-sistemak................................................................ 277
1.4. Urari gasa kentzeko sistemak................................................... 277
1.5. Instalazioa desinfektatzea, garbitzea eta esterilizatzea: sistemak eta ekipoak 278
1.6. Larba-hazkuntzan erabiltzen diren izakinen kontrola eta materialen inbentarioa 279
1.6.1. Laborategiko materiala................................................. 279
1.6.2. Larba-hazkuntzarako berariazko materiala.................... 279
1.7. Instalazio baten funtzionamenduko puntu kritikoak................ 280
1.8. Larba-hazkuntzako instalazio bateko makineria, ekipo eta materiala erabiltzeko mantentze-lanak................................................................................................ 281
1.9. Formularioak interpretatzea eta betetzea.................................. 281
- unitatea. Larba-hazkuntzan banakoak jasotzea eta egokitzea.... 285
2.1. Espezie desberdinentzako larben kalitate-irizpideak................ 288
2.2. Larbaren estresa minimizatzea................................................. 288
2.3. Parametro fisiko-kimikoak neurtzea eta erregistratzea…........... 291
2.4. Larba-dentsitatea eta biomasa zenbatestea................................ 292
2.5. Jasotako larbak lagintzeko eta zenbatzeko sistemak.................. 294
- unitatea. Larba-hazkuntzaren ondoriozko ingurumen- alderdiak 296
3.1. Hondakinak biltzeko plana...................................................... 298
LABURPENA..................................................................................... 302
ARIKETAK........................................................................................ 304
- UF1051. Espezie urtarrak hazteko teknikak........................................ 306
Sarrera............................................................................................ 308
- unitatea. Hazteko espezieen biologia......................................... 310
1.1. Morfologia eta anatomia.......................................................... 312
1.2. Larben eta larba ostekoen garapena......................................... 348
1.3. Larben, larba ostekoen, hazien eta kumeen kalitatearen oinarrizko irizpideak 357
- Unitatea. Larbak, larba ostekoak, haziak eta kumeak haztea 360
2.1. Estabulazio-teknikak espeziaren arabera................................... 362
2.2. Hazkuntzaren ebaluazioaren kontrola...................................... 364
2.2.1. Ekoizpen-kronogramak................................................ 366
2.2.2. Aldagai fisiko-kimikoen erregistroa. Kontrolerako tresnak eta prozedurak 368
2.2.3. Banakoen sailkapena, banaketa eta lekualdatzea............ 369
2.2.4. Larbak, larba ostekoak, haziak eta kumeak zenbatzeko teknikak 370
2.2.5. Moluskuak finkatzeko sistemak: kolektore motak eta birrindutako oskolak 370
2.2.6. Inprimakiak betetzea eta interpretatzea......................... 370
- unitatea. Hazkuntzako elikadura............................................... 372
3.1. Larben elikaduran erabilitako elikagai bizien espezieak............. 374
3.2. Elikagaia zenbatzeko sistemak................................................. 375
3.3. Dietak prestatzea eta ematea.................................................... 375
- Unitatea. Hazkuntzako metodo higieniko-sanitarioak............. 378
4.1. Hazkuntzako materiala desinfektatzea...................................... 381
4.2. Hazkuntza-medioa garbitzea................................................... 382
4.3. Desinfektatzeko eta garbitzeko sistemak eta ekipoak............... 382
4.4. Tratamendu profilaktikoak eta terapeutikoak............................ 382
4.5. Txertatzeko teknikak............................................................... 384
- unitatea. Larben hazkuntzaren ondoriozko ingurumen- alderdiak 389
5.1. Hondakinen tratamendua........................................................ 391
LABURPENA..................................................................................... 395
ARIKETAK........................................................................................ 397
- AMAIERAKO LABURPENA.............................................................. 402
- AMAIERAKO EBALUAZIOA............................................................ 404
- ARAUDIA............................................................................................. 408
- BIBLIOGRAFIA/WEBGRAFIA........................................................ 412
- GLOSARIOA........................................................................................ 415
Jakinbai ziurtagiria
Oinarrizko edukia
- Urtea
- 2024
- Egileak
-
- Argitaletxea: Certia Editorial
- ISBNa: 978-84-16019-94-6
- Itzulpena: Euskalgintza Bulegoa